sâmbătă, 28 februarie 2009

"Dar sunt asigurat... Si eu ce fac fara pacemaker?!"

Discutie medic-pacient pe holurile unui mare spital, ca sa nu zic cel mai mare si mai cu traditie din judet, centru universitar, centru de excelenta, etc:

- Bun si eu acum ce fac fara pacemaker?!

Faceti cheta... Si noi am facut pentru o ruda, care altfel nu scapa..

Se intampla in Romania. In conditiile in care legea asigurarilor de sanatate e plina de gauri mai ca svaiterul din Tom si  Jerry, fiind facuta mai mult pentru a gestiona hartiile decat sanatatea pacientilor. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate beneficiaza prin aceasta lege  de mai multe facilitati decat orice alt sistem de asigurare din tara sau din lume. Tolerand pierderile si lipsa de eficienta, statul stimuleaza mediocritatea. Pe mine va spun sincer, ma enerveaza geamurile fumurii (reminiscenta din timpurile comuniste daca vreti). Asa ca atunci cand vad noile sedii de banca sau de CJAS... imi aduc aminte de "plafoane" si de pacientii care nu-si iau retetele compensate de la farmacie pentru ca sunt... prea scumpe. Eu trec pe remedii homeopatice.

Acum ca v-am spus parerea mea, sa va spun si situatia de fapt: spitalul ceruse de anul trecut fonduri pentru achizitionarea de pacemaker-e. Raspunsul: "nu mai sunt bani de mult, asteptam bugetul nou". Sa astepte ei fara pacemaker!! Ba nu, ca pentru ei se rezolva... ce e 1000euro la ce salarii au domnii de la CAS?... Ceea ce ma duce cu gandul la ideea ca numai daca ai bani rezolvi ceva. Acest lucru este foarte natural dealtfel. Ce nu e natural, si pe de o parte persista din epoca de aur, iar pe de alta parte a fost modernizat conform modelelor vestice, este facilitarea acestor  inegalitati prin legi si acoperirea neglijentei si lipsei de performanta. In rest, ca pe vremuri: "privilegii" - numai ca acum le zice "capital social".

"Vrem egalitate, dar nu pentru catei"


[polldaddy rating="6558992"]
----------------------------------------------------

Cu respect,

Dr Daniel Ganea
dr. Daniel Ganea

.

Medic de familie, Ecografie la domiciliu,

Medic urgente ambulanta privata

http://ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Comunitatea Oamenilor Sanatosi

-------------------------------------------------------------------------------------------
Dacă ai cont pe Facebook, WordPress, Google+, Linkedin sau Tweeter, poți folosi butoanele Like și Share de mai jos pentru a recomanda articolul și prietenilor tăi.

Un comentariu:

  1. In strainatate, in unele situatii plateste pacientul, apoi trimite facturile la CAS si i se deconteaza. Ba se mai scade si din impozit pentru ca e vorba de bunastarea platitorului de care depinde munca si implicit taxele pe care omul le plateste la stat. La noi iti citesc dosarul numai daca vorbeste Mihaela Banica la tv...

    RăspundețiȘtergere

Scrieti un comentariu pentru autori si pentru ceilalti cititori;