duminică, 19 martie 2017

Cum au aparut povestile cu vaccinuri

Chiar in Martie 2017 a aparut in Medscape un articol care relateaza povestea acestui bulgare de zapada care este inca conspiratia cu vaccinurile. Va rog sa intelegeti corect, povestea cu conspiratia e reala, insa povestea cu vaccinurile e cat se poate de profana si o gasiti mai jos in detaliu.

Treaba a capatat amploare pe la sfârșitul anilor 90, cand au aparut multe știri false ce au speriat o gramada de părinți... Asa a inceput tăvălugul nebuniei cu vaccinurile. Știrile false nu sunt o noutate nici pentru oamenii de știință, ne confruntăm cu consecințele știrilor false de zeci de ani.

autism_vaccines_makinaro.png.CROP.original-original[1]

Aici e problema: in fiecare zi aproximativ 4000 de lucrări sunt publicate în literatura medicală și științifică din lume. Așa cum era de așteptat, aceste studii se incadrează sub o curbă în formă de clopot numita clopotul lui Gauss; unele articole sunt excelente, unele sunt îngrozitoare fie la propriu, fie la figurat; cele mai multe sunt mai mult sau mai puțin mediocre. Cu alte cuvinte, nu este greu pentru sa găsesti o publicatie undeva, care sa publice orice concluzii si orice articol, indiferent cât de prost conceput sau nereproductibil ar fi.

De exemplu, în 1974, John Wilson, un neurolog pediatru din Londra a publicat o lucrare in Archives of Disease in Childhood sustinand ca vaccinul anti-pertussis (tuse convulsivă) din vaccinul diftero-tetano-pertussis (DTP), care se administreaza si la noi, a provocat la aproximativ 50 de copii dintr-un spital de copii din Londra orbire, epilepsie, paralizie sau dizabilități mentale.

Temerile legate de vaccinul pertussis a trecut si peste ocean. La 19 aprilie 1982, Lea Thompson, un corespondent veteran pentru NBC News, a difuzat un reportaj despre vaccinul DPT cu denumirea: Vaccinul - Ruleta ruseasca. Imaginile au fost socante. Copiii uitandu-se in gol, sfrijiti, in convulsii, plânși, neajutoratți. Părinții au spus tot aceeași poveste: copiii noștri au fost bine, apoi au primit acest vaccin, si uite ce sa întâmplat.

Mass-media a preluat si a relatat povestea Vaccinului Ruleta ca un fapt. Grupuri de protest anti-vaccin au născut peste noapte, parinti revoltati, medici convinsi, ziaristi renumiti si protestatari de profesie s-au alaturat cauzei. In Congresul US au avut loc audieri speciale. Producătorii au suferit o avalanșă de procese. Și părinții au evitat vaccinul pertussis avand ca rezultat o epidemie masiva.

Un nebun arunca o piatra in apa si zece sanatosi se straduiesc sa o scoata: pe parcursul următorului deceniu 14 studii au aratat ca vaccinul pertussis nu a cauzat leziuni ale creierului. In plus, studiile genetice efectuate 25 de ani mai târziu (când instrumentele genetice au fost disponibile), au constatat că de fapt copiii respectivi de care a relatat Thompson aveau cel mai probabil sindromul Dravet, o tulburare genetica caracterizata prin crize convulsive cu debut precoce și întârzieri de dezvoltare severe. Cu toate ca articolul cu Vaccinul Ruleta a catalogat gresit copii care au primit vaccinul DTP ca suferind din cauza acestuia, ideea ca un vaccin care se administreaza pe scara larga ar putea provoca asa ceva a creat pagube permanente credibilitatii lumii stiintifice si farmaceutice.

În februarie 1998, un medic britanic pe nume Andrew Wakefield a publicat o lucrare in The Lancet susținând că vaccinul rujeola-oreion-rubeola a provocat autism. Din nou, mass-media a explodat și mii de părinți au ales să nu mai vaccineze copiii - sute de copii în UK au fost internați cu rujeola și patru au murit in acel an din cauza acestei boli. Așa cum a fost si cazul  sperieturii cu vaccinul tusei convulsive, comunitatile academice medicale si de sanatate publica au raspuns: șaptesprezece studii efectuate in sapte tari de pe trei continente au constatat că vaccinul antirujeolic nu a provocat autism.

Ulterior un reporter din Londra a constatat că Andrew Wakefield a interpretat greșit datele clinice și nici nu a declarat că a primit bani prin intermediul unui avocat specializat in despagubiri materiale pentru vătămare, în esență pentru a da un caracter credibil revendicărilor juridice prin publicarea intr-un jurnal medical. Articolul lui Wakefield a fost retras iar el a pierdut dreptul de a practica medicina, dar teama ca vaccinurile ar putea duce la autism persistă si da in continuare nastere la noi teorii ale conspiratiei. Si pe cale de consecinta rujeola, o boala care a fost eliminată din Statele Unite în 2000, este din nou de actualitate. Bineinteles, trebuie sa tinem cont ca SUA este o tara mare si prin urmare "eradicat" e un termen discutabil, desi plauzibil.

La aproape zece ani după studiul fals al lui Wakefield, o alta poveste cu știri false despre vaccinuri a speriat si mai mulți oameni.

In anul 2001, un jurnal numit  Medical Hypothesis a publicat o lucrare scrisa de doi activiști-părinți, Lyn Redwood si Sally Bernard, susținând că semnele și simptomele de autism au fost identice cu cele din otrăvirea cu mercur. Pentru ca unele vaccinuri contineau thimerosal - un conservant conținând etilmercur, Redwood și Bernard au motivat ca vaccinurile au fost cauzatoare de autism.

Iar doi ani mai târziu, Karin Nelson si Margaret Bauman, neurologi de la National Institutes of Health si respectiv Harvard Medical School, au aratat ca autismul si otrăvirea cu mercur au de fapt semne si simptome destul de diferite. Toti copiii intoxicați cu mercur au suferit o îngustare a câmpului lor viziual în timp ce copiii cu autism nu. Copiii intoxicați cu mercur dau ezvoltat de multe ori psihoza în timp ce copiii cu autism nu. Si copiii otrăviti cu mercur au capete care au fost mai mici decât în mod normal în timp ce copiii cu autism au avut capete mai mari. (WTF - dar daca asa zice autorul...)

Thimerosalul nu e vinovatul, e tapul ispasitor. În susținerea observațiilor lui Nelson și  Bauman, șapte studii au arătat mai târziu că copiii care au primit vaccinuri care contin thimerosal au avut acelasi risc de autism cu cei care au primit vaccinuri care nu contineau thimerosal.

Cu toate acestea, știrile false despre thimerosal au continuat.

La 15 februarie 2017, Robert F. Kennedy Jr. a tinut o conferință de presă la National Press Club din Washington, DC, fiind însoțit de Nico LaHood - un procuror din Texas, Del BigTree - producătorul unui anti film vaccin, Tony Muhammed - un reverend de la Nation of Islam și Robert DeNiro - un actor cunoscut.

LaHood a explicat că unul dintre copiii săi a facut urticarie in urma unui vaccin, pe care el a caracterizat-o ca fiind o reacție autoimună, care a dus la autism (urticaria nu este insa o reacție autoimună, este o reacție mediată de histamină, aparuta la un factor extern); Tony Muhammed a explicat că un monkey virus a contaminat loturile initiale de vaccin polio si astfel mai mult de 90 de milioane de americani au dezvolta cancer (dar mai mult de 30 de studii epidemiologice au aratat insa ca aceasta contaminare nu a provocat cancer la oameni); RFK Jr. a continuat și să avanseze ipoteza infirmata deja, ca thimerosal din vaccinuri cauzează autism (ignorând faptul că în ultimii 15 de ani, când timerosal nu se afla încă în vaccinurile administrate la copiii mici, incidența autismului oricum a crescut, indicand alti factori implicati). Și Robert DeNiro a mulțumit tuturor pentru ca se afla acolo, a spus ca el e de acord cu RFK Jr. și a șezut jos. Dacă nu altceva, această conferință de presă a demonstrat că cel mai bun mod de a afla mai multe despre stiinta si medicina, probabil nu este de la o echipă formată din doi avocați, un regizor, un actor și un preot.

Participand la evenimentul National Press Club, RFK Jr. a informat audiența că președintele Trump, preocupat de ratele de creștere ale autismului, are în vedere numirea unei comisii pentru a supraveghea siguranța vaccinului și de integritate științifică - comisiecare există deja. RFK Jr. a spus că echipa sa va fi formată din "americani de cea mai înaltă integritate", care ar putea include directori executivi ai unor companii farmaceutice si "medici care au aparut la televizor." Cu alte cuvinte, persoane fără experiență în proiectarea, cercetarea, producerea sau testarea vaccinurilor și nici o expertiză în domenii cum ar fi imunologie, virusologie, microbiologie, statistici, biologie, sau epidemiologie, dar cu interese directe tocmai in industria implicata mai mult in producerea vaccinurilor...

În ciuda entuziasmului lui RFK Jr. pentru comisia lui pesonala antivaccin, ignoranta nu este un avantaj.

O comisie federală de siguranță a vaccinurilor de tipul descris de RFK Jr. este puțin probabil să aibă vreun rol real. Cele mai multe dintre deciziile importante cu privire la vaccinuri sunt realizate la nivel de stat. Cu toate acestea, RFK Jr. ar fi avut la dispozitie încă o platformă pentru încă și mai multe știri false, care ar putea determina mai mulți părinți sa a evite vaccinurile și mai mulți copii să sufere - o comisie federală de lucru împotriva sănătății copiilor.

Paul A. Offit, MD, autorul acestui articol, este profesor de pediatrie si director al Vaccine Education Center de la Spitalul de Copii din Philadelphia si autorul Autism's False Prophets: Bad Science, Risky Medicine and Search for a Cure (Columbia University Press, 2008)

Nota editorilor : Acest comentariu a fost publicat inițial pe The Daily Beast aici. Noi l-am republicat pe Medscape cu permisiune. Dr. Offit este, de asemenea, un consultant pentru Medscape. A se vedea dr Offit despre vaccinuri.



Pentru a consulta un doctor acasa sau a intreba un medic online, vino sa vezi și articolele publicate pe Consultatii La Domiciliu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scrieti un comentariu pentru autori si pentru ceilalti cititori;