joi, 6 iunie 2013

Terapie prin Sărituri pe trambulină

Săriturile pe trambulină - panaceul vesel


Acum nu știu dacă e vorba pe care am mai auzit-o cum că "un zambet prelungește viața cu trei minute", dar mi s-a părut amuzant și cred că în anumite limite metoda săritului pe trambulină își are aplicabilitatea în terapie.

Iată mai jos câteva din efectele fiziologice și terapeutice pe care dr. Diana Bosancu spune că ne putem aștepta să le aibă săritul pe trambulină.

Săritul pe trambulină - efecte fiziologice


1. Săritul pe trambulină este singurul tip de antrenament în care se obține o postura verticală corectă, în timp ce discurile intervertebrale sunt protejate.

2.  Tensiunea involuntară și relaxarea musculară (efect datorat gravitației), activează nu numai mușchii ci și fiecare celulă din corp.

4.  Săriturile la trambulină au un impact enorm datorită faptului că nici un un mușchi nu poate evita reflexul de relaxare. Astfel după doar 15 min. de sărituri, fiecare mușchi se relaxează.

5.  Prin sărituri se obține un efect important legat de  drenajului limfatic. Astfel, refluxul  limfatic este de 4 ori mai rapid față de oricare alt tip de mișcare.

6. Mișcările pe trambulină ajută la drenarea sinusurilor.

7. Țesutul conjunctiv se întărește și se previne apariția varicelor.

8. Țesutul neuromuscular este stimulat, asadar vei avea o minte mai limpede și o gândire mai rapidă.

9.  Săriturile pe trambulină sunt o modalitate eficientă de a preveni/diminua  osteoporoza. Săriturile împotriva gravitației, fosfații și sărurile pot întări oasele.

10.  Rata metabolică este considerabil îmbunătățită(față de alte sporturi) datorită amortizării lente la contactul  cu trambulina.

11. Principalul avantaj  este acela că, lichidul sinovial poate sprijini perfect cartilajul, în timpul săriturilor.

12. Același lucru se aplică și discurilor coloanei vertebrale. Prin această mișcare de întindere și relaxare, ele sunt regenerate și întărite.

13. În timpul săriturilor, nu se realizează o supracidifiere a celulelor, prin formare de acid lactic. Aceasta descompunere este echilibrată. Enzimele de ardere a grăsimilor sunt stimulate și astfel, se realizează o creștere a ratei metabolice.

14. Datorită elasticității crescute (corzile de cauciuc) a trambulinei, consumul de energie este cu 40% mai mic față de alergare. Aceasta înseamnă că oxigenarea celulelor  este cu 68% mai mare față de alergare.

15. Din această cauză, efortul este mic și nu e necesar să transpirăm. Pur și simplu efectul pozitiv se obține fără a transpira.

16.  Datorită oxigenării crescute , vederea este îmbunătățită.

17. După doar 3 min. de sărit pe trambulină, se obține o stare de bine extraordinară datorită creșterii nivelului de endorfine(,,hormonul fericirii’’).

18. Se obține un simț mai bun al echilibrului, datorită menținerii involuntare a echilibrului în timpul săriturilor pe trambulină.

19. Pe lângă toate acestea, săriturile la trambulină sunt distractive, ușoare și o modalitate foarte eficientă de terapie.

Recomandate la toată familia, de la mic la mare, ori de cîte ori prinzi trambulina liberă! Fără efecte adverse și cu o porție consistentă de răs la final!


Și dacă e mai îngust la dvs, stați liniștiți, există trambuline de toate dimensiunile

Personal sunt de părere să fim mai moderați așa.. atunci când suntem suferinzi, dar.. râsul face într-adevăr minuni. Și dacă am putea beneficia doar jumătate din aceste efecte, tot ar fi ceva.

Deci zic și eu: la cât mai multe sărituri și porții de râs!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scrieti un comentariu pentru autori si pentru ceilalti cititori;